Load2hear https://www.load2hear.se/ Mon, 21 Nov 2022 05:43:13 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.5 Här är de nominerade/vinnarna i Stora Ljudbokspriset 2017 https://www.load2hear.se/nominerade-stora-ljudbokspriset/ Wed, 14 Mar 2018 13:50:57 +0000 http://www.load2hear.se/?p=142 Det ligger många timmars arbete med att skapa en bra ljudbok både från uppläsaren och förlaget. Detta ska så klart uppmärksammas och därför delar man varje år ut det Stora ljudbokspriset. Det är alltid en speciell upplevelse att lyssna på en ljudbok. Uppläsaren skapar en speciell atmosfär så att du ska få ut så mycket…

Inlägget Här är de nominerade/vinnarna i Stora Ljudbokspriset 2017 dök först upp på Load2hear.

]]>
Det ligger många timmars arbete med att skapa en bra ljudbok både från uppläsaren och förlaget. Detta ska så klart uppmärksammas och därför delar man varje år ut det Stora ljudbokspriset.

Det är alltid en speciell upplevelse att lyssna på en ljudbok. Uppläsaren skapar en speciell atmosfär så att du ska få ut så mycket av boken som möjligt. Intresset för ljudböcker har vuxit sig stort och idag finns många prenumerationstjänster. Det gör det möjligt att lyssna på ljudböcker överallt.

Syftet med Stora ljudbokspriset är att man ska hylla ljudboken och stödja dess utveckling. Med detta priset belönas både inläsarna och författarna. Priset har funnits sedan 2008 då det instiftades av den svenska skådespelaren Peter Stormare. Vinnarna utses varje år av en jury vars uppgift är att välja ut den ljudbok som bjuder på den bästa upplevelsen. Vinnarna presenteras alltid i Mars nästföljande år.

Vilka är det nominerade till priset 2017?

Priset är uppdelat i fyra stycken olika kategorier. Dessa är roman, spänning, ungdom och barn. Här följer en lista på de som är nominerade i de olika kategorierna:

Roman: Hemma hos Bettan, inläsare: Björn Kjellman, Sånger i skymningen, inläsare: Viktoria Flodström, Och kvar stod en röd resväska, inläsare: Katarina Lundgren-hugg, Gangsterprinsessan, inläsare: Lo Kauppi, Något du inte vet att jag vet, Inläsare: Maria Lyckow.

Spänning: Pappas pojke, inläsare: Gunilla Leining, Häxan, Inläsare: Katarina Ewerlöf, Hästsol, inläsare: Niklas Engdahl, Prästens lilla flicka: Inläsare: Katarina Ewerlöf, Tryggare kan ingen vara, inläsare, Stefan Sauk.

Ungdom: Allt som blir kvar, inläsare Sandra Beijer, Stanna, inläsare: Philomene Grandin, Mina smala axlars längtan, Katarina Cohen, Papperssjälar, inläsare, Sofia Pekkari, Norra Latin, inläsare: Nina Zanjani.

Barn: Musse och Helium, inläsare: Camilla Brinck, Lisbet och sambakungen, inläsare: Philomene Grandin, Maran, inläsare: Morgan Alling, Hinsides brinner, inläsare: Karin Alvtegen, Martina och king of sunset, inläsare: Malin Römer Brolin Tani.

Varje genre har en egen jury som lyssnar igenom bidragen och sedan enas om en vinnare. Juryn består bland annat av författare, bibliotekarier och bloggare inom bokindustrin. I 2015 började man ha en gala där man presenterar alla vinnare. Som vinnare får du ett diplom samt en speciell statyett tillverkad speciellt för galan. Du får som vinnare också en prissumma på 25 000 kronor och detta tilldelas både författaren och inläsaren.

Inlägget Här är de nominerade/vinnarna i Stora Ljudbokspriset 2017 dök först upp på Load2hear.

]]>
Kontantkort underlättar ljudbokslyssnande https://www.load2hear.se/kontantkort-underlattar-ljudbokslyssnande/ https://www.load2hear.se/kontantkort-underlattar-ljudbokslyssnande/#comments Fri, 24 Mar 2017 10:46:20 +0000 http://www.load2hear.se/?p=115 Att lyssna på ljudböcker kräver ganska mycket datakapacitet. Detta är oftast inget problem eftersom de flesta har Wi-Fi täckning hemma och kan göra enstaka böcker tillgängliga offline och därmed lyssna utan internetanslutning. Om du ska vara utan Wi-Fi under en längre period kan det dock vara en bra idé att skaffa ett kontantkort till din…

Inlägget Kontantkort underlättar ljudbokslyssnande dök först upp på Load2hear.

]]>
Att lyssna på ljudböcker kräver ganska mycket datakapacitet. Detta är oftast inget problem eftersom de flesta har Wi-Fi täckning hemma och kan göra enstaka böcker tillgängliga offline och därmed lyssna utan internetanslutning. Om du ska vara utan Wi-Fi under en längre period kan det dock vara en bra idé att skaffa ett kontantkort till din smartphone eller surfplatta. De flesta har redan en viss datamängd till sin smartphone eftersom det oftast ingår data när du tecknar ett kontantkort eller abonnemang. För surfplattor brukar däremot många förlita sig på Wi-Fi i hemmet och i dessa fall kan ett kontantkort vara en mycket smidig lösning om du vill kunna lyssna på ljudböcker på andra platser med.

Med kontantkort slipper du bindningstid

Att det går att göra ljudböcker tillgängliga offline är en smidig funktion som gör att du kan lyssna på ljudböcker på tåget, i bilen eller i sommarstugan. Detta kräver oftast mycket minne på din enhet och därför kan det vara bra att ha andra alternativ med. Genom ett kontantkort kan du tanka på en viss surfmängd inför en period då du inte kommer ha tillgång till Wi-Fi. Fördelen med kontantkort är att du inte binder upp dig till något utan du kan helt enkelt sluta använda kontantkortet när du vill. Om du inte vill använda det på ett tag kan du helt enkelt låta bli och därefter ladda på det igen när du behöver det. Vill du teckna ett kontantkort till surfplatta bör du ta hjälp av en jämförelsetjänst så som Kontantkort.se för att se till att du hittar det bästa alternativet för dig.

Allt fler barn lyssnar självständigt på ljudböcker

Ljudböcker har alltid varit populärt bland barn, det har däremot aldrig varit så lättillgängligt som det är nu. Barn får allt tidigare sin första smartphone en förälder kan enkelt hjälpa barnet med att ladda ned appen för ljudböcker och teckna en prenumeration. Det finns många föräldrar som fortfarande är relativt försiktiga när det kommer till barn och smartphones eller surfplattor. En av anledningarna till detta är alla skräckhistorier man har hört om barn som har surfat för flera tusen kronor. Med ett kontantkort slipper du oroa dig för detta eftersom det inte går att surfa för mer pengar än du som förälder valt att ladda på kontantkortet. Det kan också vara ett bra sätt för barn att lära sig hantera den teknik som kommer utvecklas allt mer under deras generation. Självklart ska man som förälder fortfarande vara försiktig genom exempelvis spärrar som förhindrar köp inuti appar och blockering av vissa hemsidor. Ett kontantkort kan dock underlätta användandet av smartphones samt göra det möjligt för barnet att självständigt lyssna på ljudböcker.

Inlägget Kontantkort underlättar ljudbokslyssnande dök först upp på Load2hear.

]]>
https://www.load2hear.se/kontantkort-underlattar-ljudbokslyssnande/feed/ 3
Välj rätt mobilabonnemang för ljudböcker https://www.load2hear.se/valj-ratt-mobilabonnemang-ljudbocker/ https://www.load2hear.se/valj-ratt-mobilabonnemang-ljudbocker/#comments Thu, 26 Jan 2017 13:55:20 +0000 http://www.load2hear.se/?p=103 Har du tänkt teckna ett abonnemang för ljudböcker kan det vara en bra idé att även se över ditt nuvarande mobilabonnemang, framförallt hur mycket surf som ingår i ditt mobilabonnemang. Fördelen med ljudböcker är att du oftast kan spara böckerna offline. Det innebär att du genom din ljudboksapp ”laddar ner” ljudboken och därefter kan du…

Inlägget Välj rätt mobilabonnemang för ljudböcker dök först upp på Load2hear.

]]>

Har du tänkt teckna ett abonnemang för ljudböcker kan det vara en bra idé att även se över ditt nuvarande mobilabonnemang, framförallt hur mycket surf som ingår i ditt mobilabonnemang. Fördelen med ljudböcker är att du oftast kan spara böckerna offline. Det innebär att du genom din ljudboksapp ”laddar ner” ljudboken och därefter kan du lyssna när du vill trots att du inte har någon internetanslutning. Att spara en ljudbok offline bör göras när du har Wi-Fi anslutning eftersom det krävs en viss datamängd för att kunna göra detta.

Det är dock inte alltid säkert att du hunnit spara ner ljudböcker offline och därför bör du se till att ha ett mobilabonnemang med rätt mängd surf. Vad som är rätt mängd surf är inte så lätt att veta men med hjälp av denna guide blir det något enklare att avgöra. Att hitta ett mobilabonnemang som erbjuder den surf du behöver till ett bra pris kan du enkelt ta reda på genom att göra en jämförelse av mobilabonnemang. Tänk på att de flesta mobilabonnemang är dyrare ju mer surf du behöver så du bör verkligen tänka igenom hur mycket du faktiskt använder.

Så väljer du rätt mängd surf så du kan lyssna på ljudböcker

Hur många GB surf du behöver till ditt mobilabonnemang kan vara svårt att avgöra. Det är onödigt att ha mer surf än du behöver men det kan också bli dyrt om du tvingas köpa extra surf varje månad. Med denna tabell kan du få en uppfattning om hur långt ett visst antal GB räcker. I tabellen antas att du inte bara lyssna på ljudböcker utan du använder även datamängden som ingår i ditt mobilabonnemang till andra saker.

 1 GB3 GB6 GB15 GB30 GB60 GB
Kolla på serier30 minuter2 timmar4,5 timmar12 timmar25 timmar50 timmar
Scrolla på Instagram50 bilder100 bilder200 bilder300 bilder500 bilder600 bilder
Lyssna på ljudböcker5 timmar5 timmar7 timmar20 timmar33 timmar100 timmar
Surfa på hemsidor50 sidor150 sidor200 sidor400 sidor500 sidor660 sidor

Data hämtad från Mobilabonnemang.se

Det finns även mobilabonnemang med fri surf

För dig som lyssnar på väldigt många ljudböcker eller delar din datamängd till flera enheter kan det vara ett alternativ att teckna ett mobilabonnemang med fri surf. Ett mobilabonnemang med fri surf innebär oftast att du har 100 GB surf per månad vilket gör att hela familjen kan lyssna på ljudböcker i många timmar. Har du behov av stor surfmängd under vissa perioder, exempelvis på sommaren då du gärna lyssnar på ljudböcker i sommarstugan, finns det även mobilabonnemang utan bindningstid som du kan teckna tillfälligt.

Inlägget Välj rätt mobilabonnemang för ljudböcker dök först upp på Load2hear.

]]>
https://www.load2hear.se/valj-ratt-mobilabonnemang-ljudbocker/feed/ 41
Lyssna på ljudböcker överallt med mobilt bredband https://www.load2hear.se/lyssna-pa-ljudbocker-overallt-med-mobilt-bredband/ https://www.load2hear.se/lyssna-pa-ljudbocker-overallt-med-mobilt-bredband/#comments Wed, 28 Dec 2016 11:55:02 +0000 http://www.load2hear.se/?p=91 Ljudböcker är en stor del av mångas vardag men kanske en ännu större del av mångas semester. Ljudböcker ses ofta som ett av de bästa sätten att slappna av på. Vare sig det är i hängmattan, på en solstol eller en ö i skärgården så skapar en riktigt bra ljudbok en skärm mot omvärlden som…

Inlägget Lyssna på ljudböcker överallt med mobilt bredband dök först upp på Load2hear.

]]>
Ljudböcker är en stor del av mångas vardag men kanske en ännu större del av mångas semester. Ljudböcker ses ofta som ett av de bästa sätten att slappna av på. Vare sig det är i hängmattan, på en solstol eller en ö i skärgården så skapar en riktigt bra ljudbok en skärm mot omvärlden som vi alla kan behöva ibland. Med rätt ljudboksabonnemang får du tillgång till tusentals titlar i olika genrer. Ljudböcker fungerar därför för alla olika smaker – det enda kravet som finns på dig är att du behöver en internetuppkoppling. Är du hemma så har du troligtvis ett nätverk att koppla upp dig mot. Är du på tåget eller bussen så har du sannolikt täckning på din mobiltelefon. Men är det semestertider är det inte lika säkert att du har den uppkoppling som krävs. Lösningen på dina problem är då ett mobilt bredband. Ett mobilt bredband kan ge dig täckning där ett mobilabonnemang inte riktigt räcker till. Med ett mobilt bredband får du samtidigt extra datamängd vilket gör att du slipper oroa dig för att du i slutet av månaden får slut på surf.

Billigare ljudböcker med mobilt bredband

På semestern vill man gärna att pengarna ska räcka så långt som möjligt. Att ha lite extra pengar att röra sig med i slutet av semestern är aldrig fel. Det finns många sätt att vara ekonomisk på och ett mobilt bredband är ett sådant sätt. Med ett mobilt bredband har du och familjen internetuppkoppling var ni än befinner er. Samtidigt kan ett mobilt bredband bidra till att minska kostnaden för familjens mobiltelefoner. Ett mobilt bredband gör att du och andra familjemedlemmar inte behöver använda datamängden som ingår i mobilabonnemanget i lika stor utsträckning.

Tips! Ofta är data billigare om du köper det till ett mobilt bredband än till en mobilabonnemang. Genom att låta familjen dela på ett mobilt bredband kan du bidra till att sänka familjens mobilkostnader.

 

Ladda ned en ljudbok på under 1 minut

Mobila bredband finns i olika former, storlekar och med olika typer av abonnemang. Vi rekommenderar att du använder ett mobilt bredband med med 4G då det ger snabbast hastighet och bäst täckning. Ljudböcker har en genomsnittlig storlek på 100-200 MB beroende på bokens längd och ljudkvalitén. Med en 4G-uppkoppling kan du ladda ned en ljudbok på under 1 minut. Med rätt mobila bredband slipper du med andra ord uppehåll i din avkoppling och kan göra det absolut mesta av din semester.

Inlägget Lyssna på ljudböcker överallt med mobilt bredband dök först upp på Load2hear.

]]>
https://www.load2hear.se/lyssna-pa-ljudbocker-overallt-med-mobilt-bredband/feed/ 1
Medlemskap i fackförbund är viktigt som författare https://www.load2hear.se/medlemskap-fackforbund-ar-viktigt-som-forfattare/ https://www.load2hear.se/medlemskap-fackforbund-ar-viktigt-som-forfattare/#comments Fri, 16 Dec 2016 13:07:28 +0000 http://www.load2hear.se/?p=83 Arbetar du som författare så kan du stöta på begreppet ljudbok. Idag är ljudböcker så pass populära att många böcker även läses in och ges ut som ljudbok Dessa finns sedan tillgängliga via olika prenumerationstjänster. Företagen som erbjuder dessa prenumerationstjänster har avtal med nästan alla förlag i Sverige och många författare vill gärna att deras…

Inlägget Medlemskap i fackförbund är viktigt som författare dök först upp på Load2hear.

]]>

Arbetar du som författare så kan du stöta på begreppet ljudbok. Idag är ljudböcker så pass populära att många böcker även läses in och ges ut som ljudbok Dessa finns sedan tillgängliga via olika prenumerationstjänster. Företagen som erbjuder dessa prenumerationstjänster har avtal med nästan alla förlag i Sverige och många författare vill gärna att deras böcker ska finnas tillgängliga på dessa plattformar. Ibland får författaren själv läsa in ljudboken annars läses den in av en extern person. Fördelen med din bok blir en ljudbok som finns tillgänglig hos dessa prenumerationstjänster är att boken får större spridning och nya lyssnare kan uppmärksamma din ljudbok. Abonnemangstjänsterna så som Storytel, Bookbeat och Nextory arbetar mycket med att föreslå ljudböcker för användarna samt skapar olika topplistor. Tack vare detta kan din ljudbok eventuellt nå ut till en ny målgrupp som du inte hade förväntat dig att den skulle göra.

Vad du som författare dock måste tänka på är att det är många avtal som ska skrivas på innan din bok kan ges ut som ljudbok. Ofta sker detta mellan prenumerationstjänsten och ditt förlag, men det är en process som du som författare även har rätt till att ta del av. Att vara medlem i ett fackförbund kan vara en bra idé om du arbetar som författare. Genom att vara medlem i ett fackförbund har du en extern part som stöttar dig om du exempelvis skulle bli orättvis behandlad av ditt förlag.

Författares inkomst beror på försäljningen och förlaget

Avtal mellan författare och förlag är ofta hemliga. Däremot går det att ta del av bokföringar och därför går det att uppskatta vad en författare får för inkomst av både vanliga böcker, pockets och ljudböcker. I Sverige får en författare ungefär 15-50 % av F-priset på en bok. F-priset är det pris som förlaget sätter för försäljning till bokhandlare.

Exempel: Låt oss säga att F-priset på en roman är 100 kronor. Om en författare har en ersättning på 20 % och säljer 10 000 böcker får han eller hon 200 000 kr. Därefter ska arbetsgivaravgift (ca 25 %) och skatt (ca 30 %) dras, och författaren får cirka 100 000 kr.

Ljudböcker är dock något mindre lönsamt då ersättningen är något lägre än för en inbunden bok samt att försäljningen (än så länge) ofta är lägre. Författare får ofta sin ersättning utbetald i efterskott, både vid försäljning av inbundna böcker och ljudböcker. I vissa fall kan författare vänta upp till ett år innan de får ut ersättningen, dock ges ofta något förskott från förlaget baserat på hur många böcker förlaget tror kommer säljas. Ersättning i förskott är även något som fackförbunden förespråkar. Skulle du nekas rätt ersättning så är det samtidigt ditt fackförbund du vänder dig till för att få hjälp.

Ett fackförbund kan hjälpa dig med rättvisa avtal rätt ersättning

Att vara författare är inledningsvis inget du kommer tjäna storkovan på. Genomsnittet för en debutant är 1000-2500 sålda böcker vilket inte innebär särskild hög ersättning. Däremot ska författaryrket aldrig kännas orättvist – något som ett fackförbund kan hjälpa dig att säkerställa. Ett fackförbund innebär stor trygghet för dig som författare eftersom de kan hjälpa dig med exempelvis avtalsskrivning och löneförhandling. Det finns delvis royaltyavtal för författare som beskrivs ovan och det finns även vinstdelningsavtal där du som författare och förlaget delar på vinsten. Denna senare sortens avtal är ofta ganska komplicerade och detaljerade och för dessa kan det vara skönt att få hjälp av ett fackförbund. Det finns några olika fackförbund du som författare kan gå med i, för att hitta det fackförbund som passar bäst för dig är det bäst att du jämför fackförbund för författare. För debutanter kan medlemskapet vara extra viktigt eftersom att det kan vara svårt att veta vilken ersättning du som författare faktiskt har rätt till. Gällande ljudböcker kan ett fackförbund vara hjälpsamt för alla författare eftersom att det här med ljudböcker på prenumerationstjänster är något orörd mark. Ju fler författare som är medlemmar i fackförbund desto större förhandlingskraft får fackförbunden gentemot både förlag och prenumerationstjänster.

Inlägget Medlemskap i fackförbund är viktigt som författare dök först upp på Load2hear.

]]>
https://www.load2hear.se/medlemskap-fackforbund-ar-viktigt-som-forfattare/feed/ 1