Har du tänkt teckna ett abonnemang för ljudböcker kan det vara en bra idé att även se över ditt nuvarande mobilabonnemang, framförallt hur mycket surf som ingår i ditt mobilabonnemang. Fördelen med ljudböcker är att du oftast kan spara böckerna offline. Det innebär att du genom din ljudboksapp ”laddar ner” ljudboken och därefter kan du lyssna när du vill trots att du inte har någon internetanslutning. Att spara en ljudbok offline bör göras när du har Wi-Fi anslutning eftersom det krävs en viss datamängd för att kunna göra detta.

Det är dock inte alltid säkert att du hunnit spara ner ljudböcker offline och därför bör du se till att ha ett mobilabonnemang med rätt mängd surf. Vad som är rätt mängd surf är inte så lätt att veta men med hjälp av denna guide blir det något enklare att avgöra. Att hitta ett mobilabonnemang som erbjuder den surf du behöver till ett bra pris kan du enkelt ta reda på genom att göra en jämförelse av mobilabonnemang. Tänk på att de flesta mobilabonnemang är dyrare ju mer surf du behöver så du bör verkligen tänka igenom hur mycket du faktiskt använder.

Så väljer du rätt mängd surf så du kan lyssna på ljudböcker

Hur många GB surf du behöver till ditt mobilabonnemang kan vara svårt att avgöra. Det är onödigt att ha mer surf än du behöver men det kan också bli dyrt om du tvingas köpa extra surf varje månad. Med denna tabell kan du få en uppfattning om hur långt ett visst antal GB räcker. I tabellen antas att du inte bara lyssna på ljudböcker utan du använder även datamängden som ingår i ditt mobilabonnemang till andra saker.

 1 GB3 GB6 GB15 GB30 GB60 GB
Kolla på serier30 minuter2 timmar4,5 timmar12 timmar25 timmar50 timmar
Scrolla på Instagram50 bilder100 bilder200 bilder300 bilder500 bilder600 bilder
Lyssna på ljudböcker5 timmar5 timmar7 timmar20 timmar33 timmar100 timmar
Surfa på hemsidor50 sidor150 sidor200 sidor400 sidor500 sidor660 sidor

Data hämtad från Mobilabonnemang.se

Det finns även mobilabonnemang med fri surf

För dig som lyssnar på väldigt många ljudböcker eller delar din datamängd till flera enheter kan det vara ett alternativ att teckna ett mobilabonnemang med fri surf. Ett mobilabonnemang med fri surf innebär oftast att du har 100 GB surf per månad vilket gör att hela familjen kan lyssna på ljudböcker i många timmar. Har du behov av stor surfmängd under vissa perioder, exempelvis på sommaren då du gärna lyssnar på ljudböcker i sommarstugan, finns det även mobilabonnemang utan bindningstid som du kan teckna tillfälligt.