Det var inte så länge sedan den muntliga berättartraditionen fick en ny plattform i Sverige. Ljudböcker har funnits länge i Sverige, men det var när den utsågs till årets julklapp 2006 av svensk handel som försäljningen verkligen tog fart på allvar. År 2008 instiftades det ett pris för ljudböcker. Allt för att främja utvecklingen och utgivningen av ljudböcker i Sverige. Utgivningen och försäljningen visar inga tecken på att stagnera utan snarare syns det tecken på att den kommer att fortsätta öka.

Försäljningen av ljudböcker har mångdubblats på tio år i Sverige och under år 2017 ökade försäljningen med 4,2 % i kronor räknat och den största delen av ökningen ligger hos internetbokhandeln och digitala abonnemangstjänster, likt Bookbeat och Storytel. De digitala abonnemangstjänsterna visar på en ökning med 50,1 % i kronor räknat.

Fördelar som säljer

Fördelarna med ljudböcker är många, man kan lyssna i bilen, på flyget, i parken, i sängen, ja överallt i stort sätt. Personer med olika funktionsnedsättningar har en fördel att kunna lyssna på ljudböcker och personer med lässvårigheter har även de en fördel av ljudböcker.

Ökat efterfrågan ger ökat utbud

Försäljningssiffrorna visar på att ljudboken är omåttligt populär och intresset verkar inte svalnat utan tvärtom så ökar den från år till år. Även utbudet av ljudböcker på andra språk än svenska ökar markant och då är det inte enbart rena språkkurser utan både skönlitterära verk och barn – och ungdomsböcker.

I och med att efterfrågan ökar så ser bokbranschen en tydlig efterfrågan, och fler och fler ljudböcker släpps på marknaden. I många fall släpps ljudboken samtidigt med den inbundna utgåvan. Det gör ju sitt till populariteten.

Även utbudet ökar och nu är det tämligen enkelt att hitta många av de stora klassikerna på ljudbok och dessutom i oerhört mycket bättre skick, gällande ljudkvaliteten samt kvaliteten på uppläsaren. I många fall kan uppläsaren stjälpa historien och även motsatt förhållande kan råda. Erfarenheten visar på att på de senare åren har det skett en klar förbättring på uppläsarsidan. Författarna har nog förstått att det är väldigt viktigt vem som ska vara rösten i deras historia.

Även utgivning samt försäljning av barn- och ungdomsböcker har ökat på ljudbokssidan. Det är säkert en glädjande nyhet till alla föräldrar och pedagoger som tycker att barn- och ungdomar endast sitter framför datorn nuförtiden. Det är även konstaterat att om läsandet börjar i tidig ålder så är det något som följer barnet genom hela uppväxten in i vuxenlivet.