Förr samlades man vid radion, för att lyssna på romanen som lästes upp som en gripande följetong. Eller kanske hade man en egen berättande bok i form av en LP-skiva. För biblioteken blev det självklart att erbjuda talböcker på kassettband till människor med lässvårigheter.

Ljudböcker till allmänheten nådde först popularitet vid cd-skivornas intåg, och när cd-spelaren kom till bilen. Nu kunde man lyssna på en bok på väg till jobbet. Så stark blev ljudbokens popularitet att den år 2006 blev utsedd till årets julklapp. Men kanske det största genombrottet fortfarande väntade till nutiden, nu när ljudböckerna blivit tillgängliga online (och offline).

Utbudet av ljudböcker

Idag kan en mobil ge tillgång till ett brett bibliotek av ljudböcker. Från bibliotekets populära e-bokstjänster, så som Elib till populära appar där man kan välja, vraka och lyssna. Utbudet växer fortfarande stort. Böcker som tidigare varit nästintill glömda på marknaden får renässans i ljudboksappen och finner nya läsare och lyssnare.

om-ljudbocker

Ljudboksapparna erbjuder också många gånger helt nyutkommen litteratur, som i sin fysiska upplaga ännu kan ha långa köer på biblioteken. Dessutom är det flera ljudbokstjänster som tagit ett aktivt kliv i samhällsutveckling genom att i Sverige erbjuda litteratur på mångt fler språk än bara svenska.

Prenumerationstjänster

De ljudböcker som biblioteken erbjuder går oftast enbart att lyssna på online. Men för en effektiv lyssning under promenader, pendling osv krävs ofta en funktion för att kunna ladda ner och lyssna på boken offline. Detta erbjuds dock av flera framgångsrika abonnemangstjänster så som Storytel, Bookbeat och Nextory.

Storytel grundades 2005 och har idag avtal med nästan alla förlag i Sverige och är idag marknadsledande i Norden. Storytel släpper även egna ljudinspelningar av böcker, som annars är nästintill omöjliga att finna i ljudboksformat. Som spännande alternativ till Storytel finns Bookbeat som erbjuder ett generöst antal offlineböcker, och Nextory som vid sidan om ljudboken sätter fokus på e-boken.