Den vanligaste uppfattningen är att ljudböcker endast vänder sig till vuxna, tvärtom så har marknaden med ljudböcker för barn ökat lavinartat de senaste åren. Överlag har försäljningen av ljudböcker hela tiden ökat. Det finns även ljudböcker med tillhörande bok för att göra det extra enkelt för de små att följa med i berättelsen.

När det gäller barn så vet de flesta att de är mer nogräknade än vuxna när det kommer till litteratur, all litteratur går inte hem hos de yngsta lyssnarna. Men glädjande nog så utökas utbudet varje vecka så det det borde finnas åtminstone någon eller några böcker som faller den mest kräsne lyssnaren i smaken.

Inte att förväxla med mobilanvändandet

Ljudböcker för barn kan kännas som om man ger barnen ännu mera tid med sin smartphone eller platta, men det kan vara till en fördel för barn har svårt att lägga ifrån sig dessa. Det innebär att det blir enklare att introducera ljudböcker för barnen. Många studier visar att tidigare man väcker intresset för litteratur, desto troligare är det att barnen fortsätter att utforska den litterära världen genom hela livet.

Ljudböcker är även ett perfekt alternativ när det kommer till godnattsagor, man kan lyssna på dem tillsammans. Det går ju också bra att lyssna på ljudböcker i bilen till och från skolan eller dagis.

Pedagogiskt med tillhörande bok

Det finns som ovan nämnts även ljudböcker för barn med tillhörande bok. Det är föredömligt och otroligt pedagogiskt att samtidigt som man lyssnar på boken kan man bläddra och titta på de tillhörande bilderna. Det ökar läsupplevelsen samtidigt som barnet lär sig sambandet mellan orden och bilderna. Ljudböcker är även bra för barn att lyssna på själva, oavsett om orsaken är att de behöver en lugn stund och bara varva ned eller om de kanske är sjuka och inte orkar leka. De flesta föräldrar föredrar att deras barn lyssnar på en bok istället för att de tittar på Tv eller spelar Tv-spel.

Ljudböcker är även ett bra komplement till de lite större barnen, de som redan har lärt sig att läsa lite men som kanske har lite svårigheter eller bara tycker att det är jobbigt. Att kunna lyssna på en bok och samtidigt följa det skrivna ordet i en bok ökar förståelsen och är en god hjälp.

Som de flesta vet så när ett barn hittar sin favoritsaga eller berättelse så vill de lyssna på den om och om igen – och då kan det vara en bra hjälp för många föräldrar att sätta på ljudboken och ställa in uppspelningen på repeat.